Wielomian \(\displaystyle{ -W(x)= -x^{3}+2x^{2}-3x+a}\) przyjmuje wartosc \(\displaystyle{ 4}\) dla argumentu \(\displaystyle{ 1}\).
a)Oblicz \(\displaystyle{ a.
b)Rozłóż wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia.
c)Rozwiąż równanie .}\)
wartosc wielomianu
wartosc wielomianu
Ostatnio zmieniony 7 gru 2009, o 23:52 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawrzeńczyce
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 14 razy
wartosc wielomianu
a)
\(\displaystyle{ W(x)=-x^3+2x^2-3x+a \\
W(1)=4 \\
-1+2-3+a=4 \\
a=6}\)
b)
\(\displaystyle{ W(x)=-x^3+2x^2-3x+6 \\
W(x)=(x-2)(-x^2 -3) \\
W(x)=-(x-2)(x^2 +3) \\
\Delta < 0}\)
\(\displaystyle{ W(x)=-x^3+2x^2-3x+a \\
W(1)=4 \\
-1+2-3+a=4 \\
a=6}\)
b)
\(\displaystyle{ W(x)=-x^3+2x^2-3x+6 \\
W(x)=(x-2)(-x^2 -3) \\
W(x)=-(x-2)(x^2 +3) \\
\Delta < 0}\)