rozklad wielomianu
rozklad wielomianu
Rozłóz wielomian W(x)= \(\displaystyle{ x^{4}}\)- \(\displaystyle{ 7x^{2}}\) +12 na czynniki liniowe. Podaj niewymierne pierwiastki tego wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawrzeńczyce
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 14 razy
rozklad wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=x^4-7x^2+12 \\
t=x^2, t \ge 0 \\
W(t)=t^2-7t+12 \\
\Delta=49-48=1 \\
t_1=\frac{7-1}{2}=3 \\
t_2=\frac{7+1}{2}=4 \\
x^2=3 \Rightarrow x=\sqrt{3} \vee x=-\sqrt{3} \\
x^2=4 \Rightarrow x=2 \vee x=-2}\)
t=x^2, t \ge 0 \\
W(t)=t^2-7t+12 \\
\Delta=49-48=1 \\
t_1=\frac{7-1}{2}=3 \\
t_2=\frac{7+1}{2}=4 \\
x^2=3 \Rightarrow x=\sqrt{3} \vee x=-\sqrt{3} \\
x^2=4 \Rightarrow x=2 \vee x=-2}\)