Rozłóż wielomian w na czynniki. Jeżeliw rozkładzie pojawi się czynnik stopnia drugiego, uzasadnij, że nie można go rozłożyć na czynniki liniowe:
a) w(x)=\(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)\(\displaystyle{ x^{6}}\)+\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)\(\displaystyle{ x^{4}}\)
b) w(x)=-6\(\displaystyle{ x^{5}}\)-42\(\displaystyle{ x^{3}}\)
Mółby ktoś rozwiązać te przykłady i wytłumaczyć o co chodzi z tymi czynnikami liniowymi ?
Rozkład na czynniki, stopień drugi a czynniki liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Rozkład na czynniki, stopień drugi a czynniki liniowe
Np. dla a)
\(\displaystyle{ W(x)= \frac{1}{4}x^{6}+ \frac{3}{4}x^{4}= \frac{1}{4}x^{4}(x^{2}+3)}\)
I teraz chodzi o to, żeby uzasadnić, że czynnika \(\displaystyle{ (x^{2}+3)}\) nie da się rozłożyć na czynniki liniowe (dla liczb rzeczywistych), czyli zapisać w postaci \(\displaystyle{ (x+a)(x+b)}\).
Myślę, że wiesz jak to zrobić?
\(\displaystyle{ W(x)= \frac{1}{4}x^{6}+ \frac{3}{4}x^{4}= \frac{1}{4}x^{4}(x^{2}+3)}\)
I teraz chodzi o to, żeby uzasadnić, że czynnika \(\displaystyle{ (x^{2}+3)}\) nie da się rozłożyć na czynniki liniowe (dla liczb rzeczywistych), czyli zapisać w postaci \(\displaystyle{ (x+a)(x+b)}\).
Myślę, że wiesz jak to zrobić?
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Rozkład na czynniki, stopień drugi a czynniki liniowe
Ja bym to zrobił tak:
\(\displaystyle{ (x + a)(x + b) = x^2 + 3 \Rightarrow a, b \notin \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ (x + a)(x + b) = x^2 + 3 \Rightarrow a, b \notin \mathbb{R}}\)