Jakoś nie mogę znaleźć sposobu że to rozłożyć
a) \(\displaystyle{ W(x)=x^{3} - 5x^{2} - 9x + 15}\)
b) \(\displaystyle{ W(x)= x^{3} - 6x^{2} +11x + 6}\)
rozkład wielomianu na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 22 kwie 2009, o 13:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
rozkład wielomianu na czynniki
Ostatnio zmieniony 6 gru 2009, o 20:34 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawrzeńczyce
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 14 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 22 kwie 2009, o 13:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
rozkład wielomianu na czynniki
no właśnie nie ma błedu chyba że jest w treści zadania. Jakoś nie widzę tu sposobu
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
rozkład wielomianu na czynniki
Zadanie 1.:
Nie ma pierwiastków wymiernych. Jeżeli bardzo potrzebujesz znać pierwiastki, to pozostają wzory Cardano, ale z góry ostrzegam, wychodzą straszne.
Zadanie 2.:
Jak wyżej, choć pierwiastki trochę przyjemniejsze. Jedyny rzeczywisty wygląda tak:
\(\displaystyle{ x = 2 - \frac{\sqrt[3]{54 - \sqrt{2913}}}{\sqrt[3]{3^2}} - \frac{1}{\sqrt[3]{3 \left( 54 - \sqrt{2913} \right) }}}\)
Oczywiście, można uporządkować, ale wtedy raczej nie zyska na urodzie.
Nie ma pierwiastków wymiernych. Jeżeli bardzo potrzebujesz znać pierwiastki, to pozostają wzory Cardano, ale z góry ostrzegam, wychodzą straszne.
Zadanie 2.:
Jak wyżej, choć pierwiastki trochę przyjemniejsze. Jedyny rzeczywisty wygląda tak:
\(\displaystyle{ x = 2 - \frac{\sqrt[3]{54 - \sqrt{2913}}}{\sqrt[3]{3^2}} - \frac{1}{\sqrt[3]{3 \left( 54 - \sqrt{2913} \right) }}}\)
Oczywiście, można uporządkować, ale wtedy raczej nie zyska na urodzie.