Wielomian 4 stopnia w postaci iloczynu dwóch wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
lortp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 13 sty 2009, o 22:41
Podziękował: 48 razy

Wielomian 4 stopnia w postaci iloczynu dwóch wielomianów

Post autor: lortp »

Zapisz wielomian czwartego stopnia \(\displaystyle{ x^{4}+1}\) w postaci iloczynu dwóch wielomianów stopnia drugiego.

Ma ktoś pomysł lub jakaś wskazówkę? Gdyby to był wielomian \(\displaystyle{ x^{4}-1}\) to by było łatwo, ale co z takim?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Wielomian 4 stopnia w postaci iloczynu dwóch wielomianów

Post autor: JankoS »

\(\displaystyle{ x^{4}+1=x^{4}+2x^2+1-2x^2=(x^{2}+1)^2- \left( \sqrt{2x^2} \right)^2=...}\)
lortp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 13 sty 2009, o 22:41
Podziękował: 48 razy

Wielomian 4 stopnia w postaci iloczynu dwóch wielomianów

Post autor: lortp »

Jak na to wpadłeś? Co zauważyłeś?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Wielomian 4 stopnia w postaci iloczynu dwóch wielomianów

Post autor: JankoS »

Chciałem dostać różnicę kwadratów.
lortp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 13 sty 2009, o 22:41
Podziękował: 48 razy

Wielomian 4 stopnia w postaci iloczynu dwóch wielomianów

Post autor: lortp »

Hmm no tak ale tam nadal nie ma iloczynu.
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Wielomian 4 stopnia w postaci iloczynu dwóch wielomianów

Post autor: Gacuteek »

różnica kwadratów coś Ci mówi?
lortp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 13 sty 2009, o 22:41
Podziękował: 48 razy

Wielomian 4 stopnia w postaci iloczynu dwóch wielomianów

Post autor: lortp »

Dzięki!
ODPOWIEDZ