Wykazać, że funkcja jest rosnąca
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 1 gru 2009, o 22:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Wykazać, że funkcja jest rosnąca
Funkcja \(\displaystyle{ h}\) określona jest wzorem \(\displaystyle{ h(x)=x^{3}+2x-3}\). Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ a,b\in \mathbb{R}}\) i \(\displaystyle{ a<b}\), to \(\displaystyle{ h(a)<h(b)}\).
Ostatnio zmieniony 5 gru 2009, o 18:18 przez lorakesz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Wykazać, że funkcja jest rosnąca
Niech \(\displaystyle{ a,b\in \mathbb{R}}\) i \(\displaystyle{ a<b}\). Wtedy
\(\displaystyle{ h(b)-h(a)=b^{3}-a^{3}+2b-2a=(b-a)(b^{2}+ab+a^{2})+2(b-a)=(b-a)(b^{2}+ab+a^{2}+2)}\)
Oba wyrażenia w nawiasach są dodatnie, zatem \(\displaystyle{ h(b)-h(a)>0}\).
\(\displaystyle{ h(b)-h(a)=b^{3}-a^{3}+2b-2a=(b-a)(b^{2}+ab+a^{2})+2(b-a)=(b-a)(b^{2}+ab+a^{2}+2)}\)
Oba wyrażenia w nawiasach są dodatnie, zatem \(\displaystyle{ h(b)-h(a)>0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Wykazać, że funkcja jest rosnąca
lub stosując rachunek pochodnych
\(\displaystyle{ h'(x)=3x^2+2}\)
Łatwo zauważyć, że pochodna jest dodatnia dla każdego x zatem funkcja jest rosnąca w całej swojej dziedzinie.
\(\displaystyle{ h'(x)=3x^2+2}\)
Łatwo zauważyć, że pochodna jest dodatnia dla każdego x zatem funkcja jest rosnąca w całej swojej dziedzinie.