Dla jakich wartosci parametru wielomiany są równe:
a)\(\displaystyle{ w(x)=2x^{4}+ mx^{2}-7x +3}\)
\(\displaystyle{ p(x)=2x^{4}-8x^{2}-7x +11}\)
b)\(\displaystyle{ w(x)=x^{3}+ mx^{2}-(n+1)x+2}\)
\(\displaystyle{ p(x)=(x-1)^{3} +3}\)
wartosci parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 17 lis 2009, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 10 razy
wartosci parametru
a) Nie są równe dla żadnej wartości parametru m, bo wyrazy wolne są różne od siebie.
b) Po rozpisaniu wielomianu \(\displaystyle{ P(x)=x^3-3x^2+3x+2}\). Wielomiany są równe, gdy współczynniki przy odpowiednich potęgach są równe, więc: \(\displaystyle{ m=-3;n=-4}\).
b) Po rozpisaniu wielomianu \(\displaystyle{ P(x)=x^3-3x^2+3x+2}\). Wielomiany są równe, gdy współczynniki przy odpowiednich potęgach są równe, więc: \(\displaystyle{ m=-3;n=-4}\).
wartosci parametru
mam jeszcze problem z tym przykładem
\(\displaystyle{ w(x)= 2x^{3}-9x^{3} +13x-6}\)
\(\displaystyle{ p(x)=(x-2)(mx^{2}+mx+3}\)
\(\displaystyle{ w(x)= 2x^{3}-9x^{3} +13x-6}\)
\(\displaystyle{ p(x)=(x-2)(mx^{2}+mx+3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 17 lis 2009, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 10 razy
wartosci parametru
Wymnażasz \(\displaystyle{ P(x)}\) i przyrównujesz współczynniki przy odpowiednich potęgach do współczynników odpowiadającym im w wielomianie \(\displaystyle{ W(x)}\). Całe zadanie.