Przy nierówności wielomianowej zaznacza sie coś na osi?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Kondzio_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 gru 2009, o 23:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: TL

Przy nierówności wielomianowej zaznacza sie coś na osi?

Post autor: Kondzio_ »

mam taką nierówność wielomianową:
\(\displaystyle{ x ^{3} -4x ^{2} -3x+18 \le 0}\)
W zadaniu była mowa: "Rozwiąż nierówność wielomianową"
Więc na osi wynik się zaznacza? bo nie jestem pewien czy dobrze zrobiłem..
Po wyliczeniu mam chyba takie coś:
\(\displaystyle{ (x+2)(x-3) ^{2} \le 0}\)
Mam nadzieje że to jest dobry wynik, prosiłbym o sprawdzenie.

Zaznaczyłem jeszcze na osi 2 punkty: -2 i 3. Poprowadziłem taki wężyk od góry zaczynając z prawej strony, odbiłem na punkcie 3 i z góry przeciąłem oś x przez punkt -2.
hmmm i dalej jak jest z zapisem odpowiedzi... jak powinna wyglądać. Dawno robiłem takie zadania i zapominałem co nieco..

anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Przy nierówności wielomianowej zaznacza sie coś na osi?

Post autor: anna_ »

Wszystko się zgadza.
Teraz z wykresu odczytujesz rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ;-2> \cup \{3\}}\)
Awatar użytkownika
Kondzio_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 gru 2009, o 23:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: TL

Przy nierówności wielomianowej zaznacza sie coś na osi?

Post autor: Kondzio_ »

Dzięki
i rozwiązanie też mam dokładnie takie jak podałaś
ODPOWIEDZ