Witam mam problem z zadaniem.Proszę o pomoc
1. Dla jakich wartości zmiennej x wielomian \(\displaystyle{ Q(x)=3x^{3}-9x^{2}-x+5}\) ma wartości mniejsze od liczby 2
2.Rozwiąż nierówności:
a)\(\displaystyle{ (5x-3)(x+2)^{2}}\)<0
b)\(\displaystyle{ 5x^{3}+525\geqslant}\)0
c)\(\displaystyle{ (x+1)^{3}\geqslant}\)64
d) \(\displaystyle{ -2(x-3)^{2} (x^{2}+2)^{3}<0}\)
Proszę o pomoc w tych zadaniach.Proszę o rozwiązanie,podanie miejsc zerowych,i przedziału.
Dziekuje
Pozdrawiam
Nierówności wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 569
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BK
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 40 razy
Nierówności wielomianowe
Pierwsze:
\(\displaystyle{ 3x^{3}-9x^{2}-x+5<2 \\ 3x^{3}-9x^{2}-x+3<0 \\ 3x^{2}(x-3)-(x-3)<0 \\ (x-3)(3x^{2}-1)<0 \\ (x-3)( \sqrt{3}x-1)( \sqrt{3} x+1)<0 \\ x \in (- \infty ; - \frac{ \sqrt{3} }{3}) \cup ( \frac{ \sqrt{3} }{3}; 3)}\)
\(\displaystyle{ 3x^{3}-9x^{2}-x+5<2 \\ 3x^{3}-9x^{2}-x+3<0 \\ 3x^{2}(x-3)-(x-3)<0 \\ (x-3)(3x^{2}-1)<0 \\ (x-3)( \sqrt{3}x-1)( \sqrt{3} x+1)<0 \\ x \in (- \infty ; - \frac{ \sqrt{3} }{3}) \cup ( \frac{ \sqrt{3} }{3}; 3)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 17 lis 2009, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 10 razy
Nierówności wielomianowe
a) miejsca zerowe to \(\displaystyle{ \frac{3}{5} i -2}\), wężyk ciągniesz zawsze od prawej strony, sprawdzasz po współczynniku kierunkowym, czy zacząć od góry czy od dołu, na miejscach zerowych parzysto krotnych wężyk odbija się od osi na nie parzysto krotnych przecina ją.
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 9 lut 2009, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 3 razy
Nierówności wielomianowe
Witam czy w podpunkcie d) miejsce zerowe to bedzie 3??
w b) wyszlo \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-105}}\)
a w c) wyszlo znowu 3??
I jak mam wygladac wykres do b i c?
Pozdrawiam-- 6 gru 2009, o 12:13 --witam czy te odpowiedzi sa dobre?
w b) wyszlo \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-105}}\)
a w c) wyszlo znowu 3??
I jak mam wygladac wykres do b i c?
Pozdrawiam-- 6 gru 2009, o 12:13 --witam czy te odpowiedzi sa dobre?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 22 lis 2009, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krasnystaw
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Nierówności wielomianowe
w c) tak, jedynym pierwiastkiem jest 3
wykresy wygladaja podobnie- podpunkty b) i c) maja po jednym niepatrzystym pierwiastku wiec przy \(\displaystyle{ a _{n} > 0}\) zaczynaja sie z gory i przechodza przez pierwiastek.
wykresy wygladaja podobnie- podpunkty b) i c) maja po jednym niepatrzystym pierwiastku wiec przy \(\displaystyle{ a _{n} > 0}\) zaczynaja sie z gory i przechodza przez pierwiastek.
tak.Witam czy w podpunkcie d) miejsce zerowe to bedzie 3??