proste nierówności

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
zuza1171
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 1 paź 2009, o 18:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: yyyy....
Podziękował: 2 razy

proste nierówności

Post autor: zuza1171 »

6. Rozwiąż nierówność

\(\displaystyle{ (4-x) \cdot (x-5)>0}\)

7. Wykonaj dzielenie wielomianu p przez q, gdy:
\(\displaystyle{ p(x) = x^{4}- 3x ^{3}+x ^{2}+3x}\)
\(\displaystyle{ q(x) =x ^{2} +1}\)

9. Podaj interpretację graficzną dla układu równań
\(\displaystyle{ egin{cases} -x^{2} +4 dla x in(-infty;2)\ x-2 dla xin [2; infty ) end{cases}}\)

10. dla jakich wartości x wielomian w(r) przyjmuje wartości nieujemne
\(\displaystyle{ w(x) = (x+4)(x+2)(x-3)}\)

12. wykonaj działania

\(\displaystyle{ 3 -\frac{x}{x-2}+ \frac{3}{x+2}}\)
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

proste nierówności

Post autor: barakuda »

6.

\(\displaystyle{ 4x-20-x^2+5x>0}\)

\(\displaystyle{ -x^2+9x-20>0}\)

\(\displaystyle{ \Delta = 1}\)

\(\displaystyle{ x_{1}=-4}\)

\(\displaystyle{ x_{2} = -5}\)

\(\displaystyle{ x \in (- \infty ,5) \cup (-4, + \infty )}\)

7.
\(\displaystyle{ \frac{x^4-3x^3+x^2+3x}{x^2+1} = \frac{x^2(x^2+1)-3x(x^2+1)}{x^2+1} = \frac{(x^2-3x)(x^2+1)}{x^2+1} = x^2-3x = x(x-3)}\)

10.

\(\displaystyle{ x \in <-4, -2> \cup <3, + \infty )}\)

12

\(\displaystyle{ = \frac{3(x-2)(x+2) - x(x+2) 3(x-2)}{(x-2)(x+2)} = \frac{3x^2-12-x^2-2x+3x-6}{x^2-4} = \frac{2x^2+x-18}{x^2-4}}\)
zuza1171
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 1 paź 2009, o 18:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: yyyy....
Podziękował: 2 razy

proste nierówności

Post autor: zuza1171 »

niektórzy ludzie są po prostu nieocenieni ;]

Dziękuję barakuda

a mógłby mi ktoś pomóc z pozostałymi?
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 553
Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 108 razy

proste nierówności

Post autor: mx2 »

zuza1171 pisze: 12. wykonaj działania

\(\displaystyle{ 3 -\frac{x}{x-2}+ \frac{3}{x+2}}\)
\(\displaystyle{ 3 -\frac{x}{x-2}+ \frac{3}{x+2}=3-\frac{x^{2}+2x+3x-6}{(x-2)(x+2)}=3-\frac{x^{2}+5x-6}{(x-2)(x+2)}}\)

\(\displaystyle{ x^{2}+5x-6}\)
Wylicz to z delty, zapisz w postaci iloczynowej, skróć co się da, i sprowadź trojkę do wspólnego mianownika.
jarmiar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 18 kwie 2009, o 20:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

proste nierówności

Post autor: jarmiar »

w tym 6 jest źle!


po pierwsze niepotrzebnie została tam delta policzona
z postaci iloczynowej łatwo odczytujemy pierwiastki

x1 = 4, x2 = 5

rysujemy symboliczny wykres wielomianu
zauważamy, że \(\displaystyle{ a _{n} < 0}\) zatem rozpoczniemy rysowanie wykresu od dołu, poniżej osi OX
zauważamy również że krotnośc pierwiastków jest nieparzysta, zatem wykres będzie przechodził przez pierwiastki.
po narysowaniu symbolicznego wykresu patrzymy dla jakich x-ów wartość funkcji jest większa od 0 i widzimy że dla

\(\displaystyle{ x \in (4; 5)}\)

pozdro
ODPOWIEDZ