wielomiany \(\displaystyle{ Q}\) i \(\displaystyle{ P}\) są określone wzorami:
\(\displaystyle{ Q(x)=x ^{4} - 8x ^{3} - 9x ^{2} - 24x - 9\\
P(x)=2x ^{3} - 9x^{2} + 7x + 6}\)
Do jakich wartości m i n wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^{4} + (m - 4)x ^{3} -(2n+6)x ^{2} - 38x - 3}\) jest równe wielomianowi \(\displaystyle{ Q(x)- 2P(x)}\)
będę bardzo wdzięczna za pomoc
równość wielomianów Q i P
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: goldap
równość wielomianów Q i P
Ostatnio zmieniony 2 gru 2009, o 20:23 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex]. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
- emelcia
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 14 razy
równość wielomianów Q i P
Do Q(x)- 2P(x) podstawiasz odpowiednio wartości wielomianu Q(x) i P(x). Oblicz.
Następnie przyrównaj współczynniki przy odpowiednich potęgach z tego co obliczyłaś do W(x).
Następnie przyrównaj współczynniki przy odpowiednich potęgach z tego co obliczyłaś do W(x).
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: goldap
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: goldap
- emelcia
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 14 razy
równość wielomianów Q i P
Wysłane
Pisałam krok po kroku i mam nadzieję w miarę wyraźnie, więc nie powinno być problemu ze zrozumieniem
Szukaj odniesień, tych samych podkreśleń - ułatwi Ci sprawę
Pozdrawiam
Pisałam krok po kroku i mam nadzieję w miarę wyraźnie, więc nie powinno być problemu ze zrozumieniem
Szukaj odniesień, tych samych podkreśleń - ułatwi Ci sprawę
Pozdrawiam