Mam dwa równania :
a) próbowałam wyciągną coś przed nawias ... ale coś mi nie wychodzi
\(\displaystyle{ x ^{3} + x ^{2} - 14x - 24 = 0}\)
b) a tu coś zaczełam
ale co dalej ?
\(\displaystyle{ x ^{4} + 5x ^{3} - x - 5 = 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{3} (x + 5) - 1 (x+5) = 0}\)
\(\displaystyle{ (x+5)(x ^{3}-1) ?}\)
równania wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 17 lis 2009, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 10 razy
równania wielomianowe
a) Jeżeli nie da się pogrupować, to poszukaj pierwiastka wielomianu wśród dzielników wyrazu wolnego i Schematem Hornera pociągnij przez dwumian x-a, gdzie a to pierwiastek W(x).
b) No b masz rozwiązane przecież, jeden pierwiastek to -5, a z drugiego nawiasu 1.
b) No b masz rozwiązane przecież, jeden pierwiastek to -5, a z drugiego nawiasu 1.
- mikrobart
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 38 razy
równania wielomianowe
a)
z twierdzenia Bezout: wielomian dzieli się przez dwumian \(\displaystyle{ x+2}\):
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2-x-12)(x+2)}\)
Dalej wiadomo, delta i wio.
\(\displaystyle{ W(x) = (x-4)(x+3)(x+2)}\)
z twierdzenia Bezout: wielomian dzieli się przez dwumian \(\displaystyle{ x+2}\):
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2-x-12)(x+2)}\)
Dalej wiadomo, delta i wio.
\(\displaystyle{ W(x) = (x-4)(x+3)(x+2)}\)