Równanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 14:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 1 raz
Równanie wielomianowe
Mam problem z tym równaniem:
\(\displaystyle{ x^{3} + 4x ^{2} +9x + 6 = 0}\)
Próbowałem wyłączać przed nawias, grupować, rozpisywać wyrazy środkowe ale nijak nie wychodzi
Z góry dzięki za pomoc.
\(\displaystyle{ x^{3} + 4x ^{2} +9x + 6 = 0}\)
Próbowałem wyłączać przed nawias, grupować, rozpisywać wyrazy środkowe ale nijak nie wychodzi
Z góry dzięki za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 14:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 1 raz
Równanie wielomianowe
Podzieliłem i wyszło \(\displaystyle{ x ^{2} + 3x + 6}\) bez reszty. Co mam dalej zrobić aby wyznaczyć pierwiastki?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Równanie wielomianowe
Na przykład wzorki na pierwiastki równania kwadratowego. \(\displaystyle{ x=\frac{-b \pm \sqrt{b^2-4ac}}{2a}}\)
W tym przypadku wychodzi \(\displaystyle{ \Delta<0}\), czyli nie ma innych pierwiastków rzeczywistych.
W tym przypadku wychodzi \(\displaystyle{ \Delta<0}\), czyli nie ma innych pierwiastków rzeczywistych.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 14:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 1 raz
Równanie wielomianowe
Aha, czyli jak otrzymałem \(\displaystyle{ x ^{2} + 3x + 6}\) to od razu wyliczam z tego delte i pierwiastki? Czy musze jeszcze coś z tym zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie wielomianowe
\(\displaystyle{ x^{3} + 4x ^{2} +9x + 6 = 0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x^2+3x+6)=0}\) i szukasz pierwiastków ,,każdego nawiasu" oddzielnie (o tym drugim nawiasie już coś było wyżej).
Do odpowiedzi wszystkie otrzymane pierwiastki.
\(\displaystyle{ (x+1)(x^2+3x+6)=0}\) i szukasz pierwiastków ,,każdego nawiasu" oddzielnie (o tym drugim nawiasie już coś było wyżej).
Do odpowiedzi wszystkie otrzymane pierwiastki.
Równanie wielomianowe
Mam problem z zadaniem z tej dziedziny, więc nie zakładam nowego tematu
1. Dane jest wyrażenie
\(\displaystyle{ W(x)= \frac{x+2}{x-a}}\), o którym wiadomo, że\(\displaystyle{ W(-3)}\), wyznacz liczbę \(\displaystyle{ (a)}\).
2. Dane jest wyrażenie wymierne \(\displaystyle{ W(x)=\frac{2x}{x-3}}\) wartość tego wyrażenia dla \(\displaystyle{ x=\sqrt 7}\), jest równa:
Proszę o pomoc.
1. Dane jest wyrażenie
\(\displaystyle{ W(x)= \frac{x+2}{x-a}}\), o którym wiadomo, że\(\displaystyle{ W(-3)}\), wyznacz liczbę \(\displaystyle{ (a)}\).
2. Dane jest wyrażenie wymierne \(\displaystyle{ W(x)=\frac{2x}{x-3}}\) wartość tego wyrażenia dla \(\displaystyle{ x=\sqrt 7}\), jest równa:
Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2009, o 18:38 przez Grynka, łącznie zmieniany 7 razy.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Równanie wielomianowe
Co to znaczy "o którym wiadomo, że W(-3)"?Grynka pisze: 1. Dane jest wyrażenie
\(\displaystyle{ W(x)= \frac{x+2}{x-a}}\), o którym wiadomo, że\(\displaystyle{ \textcolor{red}{W(-3)}}\), wyznacz liczbę \(\displaystyle{ (a)}\).
Nie wiem, czy temat z tej samej dziedziny, no ale może...