2 zadanka :)

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Peggy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 30 maja 2006, o 16:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: śląsk

2 zadanka :)

Post autor: Peggy »

Zad 1
Rozwiąż równanie: 3x� - x� - 18x + 6 = 0

Jakim sposobem to rozwiązać? Wyznaczyć dzielniki? Czy jest jakiś inny sposób?

Zad 2
Rozwiąż nierówność: (x� - 3x)(x� -2x -3) ≥ 0

Wyszło mi x należy do przedziału (- ∞ ;-1> i i to "i" to znaczy dodać tylko nie moge znaleść tu tego znaczka
kto$
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 28 maja 2006, o 12:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: śląsk
Pomógł: 19 razy

2 zadanka :)

Post autor: kto$ »

1.
x�(3x-1)-6(3x-1)=0
(3x-1)(x� -6)=0
(3x-1)(x - √6)(x+ √6)=0
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

2 zadanka :)

Post autor: Tristan »

2. Dobrze Ci wyszło, ale zapis można poprawić. Skoro trójka należy do tego przedziału, to można zapisać, że \(\displaystyle{ x \in ( - \infty; -1> \cup < 0 ; )}\). A propos, zapoznaj się z texem
Peggy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 30 maja 2006, o 16:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: śląsk

2 zadanka :)

Post autor: Peggy »

OK dzięki
ODPOWIEDZ