Rozłóż na czynniki możliwie najniższego stponia wielomianu W

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
plancys
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 31 maja 2008, o 11:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 28 razy

Rozłóż na czynniki możliwie najniższego stponia wielomianu W

Post autor: plancys »

1) \(\displaystyle{ W(x) = x^{6} - 729}\)
2) \(\displaystyle{ W(x) = x^{4} + 25}\)

Chodzi mi głównie o wyjaśnienie jak rozkładać coś typu \(\displaystyle{ x^{4} + y^{4}}\) (i wyższych parzystych potęg) na czynniki niższego stopnia.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozłóż na czynniki możliwie najniższego stponia wielomianu W

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ x^4+y^4=(x^2+y^2)^2-2x^2 y^2}\) a to traktujesz jako różnicę kwadratów
ODPOWIEDZ