wzór skróconego mnożenia
wzór skróconego mnożenia
mam taki przyklad
2x � -32x9=0 czy da sie tutraj zastosowac ten wzó skr. mnożenia?
i jeszcze mam jeden przykład
-3x(1-x)(5x-10) ≥ 0
Prosze was o pomoc. mam ważne zaliczenie a musze sie tymi przykladami pokierowac
Dzieki!!
2x � -32x9=0 czy da sie tutraj zastosowac ten wzó skr. mnożenia?
i jeszcze mam jeden przykład
-3x(1-x)(5x-10) ≥ 0
Prosze was o pomoc. mam ważne zaliczenie a musze sie tymi przykladami pokierowac
Dzieki!!
- nimdil
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 22 maja 2006, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Konstantynopol
- Pomógł: 18 razy
wzór skróconego mnożenia
nie wiadomo co jest napisane w pierwszym a w drugim nie bardzo da sie wykorzystac wzor skroconego mnozenia choc nierownosc da sie rozwiazac:
\(\displaystyle{ 3x(x-1)(x-2)\geq0}\)
\(\displaystyle{ x\in \cup }\)
\(\displaystyle{ 3x(x-1)(x-2)\geq0}\)
\(\displaystyle{ x\in \cup }\)
wzór skróconego mnożenia
W tym pierwszym przykładzie próbowałem rozłożyć to równanie kwadratowe dla nastepujących przypaków \(\displaystyle{ x^{2} - 32x + 9=0 i x^{2} -32 - 9=0}\) niestety w obu przypadkach nieda sie skorzystac ze wzorów skróconego mnożenia
wzór skróconego mnożenia
Zapodam jeszcze inne przykłady. Musze je zaliczyć ale nie wiem jak je rozgryść:/
1.7x�-28x5=0
2.-3x(1-x)(5x-10)≥0
ja mam więcje takich podobnych przykładów, ale nie będe was nimi obciązal. By byłod obrze jakbyścire mi z tymi pomogli
1.7x�-28x5=0
2.-3x(1-x)(5x-10)≥0
ja mam więcje takich podobnych przykładów, ale nie będe was nimi obciązal. By byłod obrze jakbyścire mi z tymi pomogli
- robert179
- Użytkownik
- Posty: 469
- Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 13 razy
wzór skróconego mnożenia
1.\(\displaystyle{ 7x^{3}-28x^{5}=0}\)
\(\displaystyle{ 7x^{3}(1-4x^{2})=0}\)
\(\displaystyle{ 7x^{3}(1^{2}-(2x)^{2})=0}\)
\(\displaystyle{ 7x^{3}(1-2x)(1+2x)=0}\)
\(\displaystyle{ 7x^{3}(1-4x^{2})=0}\)
\(\displaystyle{ 7x^{3}(1^{2}-(2x)^{2})=0}\)
\(\displaystyle{ 7x^{3}(1-2x)(1+2x)=0}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
wzór skróconego mnożenia
Co do 2 musisz rozpatrzyć takie przypadki:
1. Przynajmniej jeden z czynników jest równy 0
2. Wszystkie czynniki są dodatnie
3. Dokładnie 2 z nich są ujemne, 3 jest dodatni (3 mozliwości)
1. Przynajmniej jeden z czynników jest równy 0
2. Wszystkie czynniki są dodatnie
3. Dokładnie 2 z nich są ujemne, 3 jest dodatni (3 mozliwości)
Ostatnio zmieniony 4 cze 2006, o 19:37 przez Lorek, łącznie zmieniany 1 raz.