Równania wielomianowe
Równania wielomianowe
\(\displaystyle{ 8x^{6}+ 63x^{3}-8=0}\)
\(\displaystyle{ x^{5}-2x^{4}-9x^{3}+18x^{2}=0}\)
Nie ogarniam tego, pierwszego nie mam pojęcia już jak zrobić (od 30min się męczę i nic) a w drugim wychodzi mi tylko 3,-3 a w odp. jest jeszcze 0 i 2.
Z góry dzięki za pomoc.
\(\displaystyle{ x^{5}-2x^{4}-9x^{3}+18x^{2}=0}\)
Nie ogarniam tego, pierwszego nie mam pojęcia już jak zrobić (od 30min się męczę i nic) a w drugim wychodzi mi tylko 3,-3 a w odp. jest jeszcze 0 i 2.
Z góry dzięki za pomoc.
Równania wielomianowe
No i? Jak zrobisz to podstawienie o ktorym Ci mowię to będzie Ci to łatwiej zobic.
Równania wielomianowe
Wtedy to już nic nie rozumiem z tego. Niestety za wysoki poziom. Spuść trochę.
Równania wielomianowe
No jak zrobisz podstawienie to będziesz mial rownanie:
\(\displaystyle{ 8t^{2}+ 63t-8=0}\)
a to juz powinienes umiec zrobic. Zobacz czy na pewno dobrze przyklad przepisales.
\(\displaystyle{ 8t^{2}+ 63t-8=0}\)
a to juz powinienes umiec zrobic. Zobacz czy na pewno dobrze przyklad przepisales.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 14:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: za klozetem
- Pomógł: 2 razy
Równania wielomianowe
\(\displaystyle{ x^{5}-2x^{4}-9x^{3}+18x^{2}=x^2 (x^2 (x-2) -9(x-2) ) =x^2 (x-2)(x-3)(x+3)}\)