Nierówność wielomianowa, interpretacja graficzna, dzielenie
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 1 paź 2009, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: yyyy....
- Podziękował: 2 razy
Nierówność wielomianowa, interpretacja graficzna, dzielenie
6. Rozwiąż nierówność\(\displaystyle{ (4-x) \cdot (x-5)>0}\)
7. Wykonaj dzielenie wielomianu \(\displaystyle{ P(x)}\) przez \(\displaystyle{ Q (x)}\), gdy:
\(\displaystyle{ p(x) = x^{4}- 3x ^{3}+x ^{2}+3x}\)
\(\displaystyle{ q(x) =x ^{2} +1}\)
9. Podaj interpretację graficzną dla układu równań
\(\displaystyle{ egin{cases} -x^{2} +4 dla x in(-infty;2)\ x-2 dla xin [2; infty ) end{cases}}\)
10. dla jakich wartości \(\displaystyle{ x}\) wielomian \(\displaystyle{ w(x)}\) przyjmuje wartości nieujemne
\(\displaystyle{ w(x) = (x+4)(x+2)(x-3)}\)
12. wykonaj działania
\(\displaystyle{ 3 -\frac{x}{x-2}+ \frac{3}{x+2}}\)
7. Wykonaj dzielenie wielomianu \(\displaystyle{ P(x)}\) przez \(\displaystyle{ Q (x)}\), gdy:
\(\displaystyle{ p(x) = x^{4}- 3x ^{3}+x ^{2}+3x}\)
\(\displaystyle{ q(x) =x ^{2} +1}\)
9. Podaj interpretację graficzną dla układu równań
\(\displaystyle{ egin{cases} -x^{2} +4 dla x in(-infty;2)\ x-2 dla xin [2; infty ) end{cases}}\)
10. dla jakich wartości \(\displaystyle{ x}\) wielomian \(\displaystyle{ w(x)}\) przyjmuje wartości nieujemne
\(\displaystyle{ w(x) = (x+4)(x+2)(x-3)}\)
12. wykonaj działania
\(\displaystyle{ 3 -\frac{x}{x-2}+ \frac{3}{x+2}}\)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2009, o 07:02 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex]. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
- abecadlo17
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 23:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy
Nierówność wielomianowa, interpretacja graficzna, dzielenie
Ech..
6) Na pierwszy rzut oka:
Z pierwszego nawiasu x = 4 , z drugiego x = 5.
Oś, zaznaczasz 2 punkty, ramiona skierowane do dołu ( przy \(\displaystyle{ x ^{2}}\) będzie minus - dlatego ) i to co nad osią to twoje rozwiązanie.
-- 26 lis 2009, o 21:46 --
10) Wartości nieujemne, czyli \(\displaystyle{ W(x) \ge 0}\)
Przyrównać i analogicznie do 6) z nawiasów powyliczać x , oś i wykres funkcji wielomianowej.
7) W czym wątpliwość?
\(\displaystyle{ (x^{4}- 3x ^{3}+x ^{2}+3x):(x ^{2} +1)}\)
Policzyć.
12) Do wspólnego mianownika i policzyć.
6) Na pierwszy rzut oka:
Z pierwszego nawiasu x = 4 , z drugiego x = 5.
Oś, zaznaczasz 2 punkty, ramiona skierowane do dołu ( przy \(\displaystyle{ x ^{2}}\) będzie minus - dlatego ) i to co nad osią to twoje rozwiązanie.
-- 26 lis 2009, o 21:46 --
10) Wartości nieujemne, czyli \(\displaystyle{ W(x) \ge 0}\)
Przyrównać i analogicznie do 6) z nawiasów powyliczać x , oś i wykres funkcji wielomianowej.
7) W czym wątpliwość?
\(\displaystyle{ (x^{4}- 3x ^{3}+x ^{2}+3x):(x ^{2} +1)}\)
Policzyć.
12) Do wspólnego mianownika i policzyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 1 paź 2009, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: yyyy....
- Podziękował: 2 razy
Nierówność wielomianowa, interpretacja graficzna, dzielenie
jejkuś... wgl nie wiem o co chodzi w tych zadaniach bo robię je dla kogoś starszego :/ to naprawdę parę z wieeelu więc czy mógłby ktoś napisać rozwiązania jak krowie na rowie.. ? Bardzo proszę ;] jeżelio chodzi o to podzielenie wielomianów to próbowałam ale zawsze mi zostaje x w liczniku i mianowniku i nie wiem co dalej bo na dodatek są aone w innych potęgach :/ i nie można wyłączyć przed nawias, astosowac wzór skróconego mnożenia ... (...) .... nic sie nie chce skrócić! chyba coś źle robie, ale sprawdzałam już chyba milion razy.
Jak ktoś pomoże, to się za niego pomodlę
Jak ktoś pomoże, to się za niego pomodlę
- abecadlo17
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 23:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy
Nierówność wielomianowa, interpretacja graficzna, dzielenie
Robisz to dla kogoś starszego, a takie tematy przerabia się w 1 klasie liceum :p
Gdybym miał czas, zrobiłbym Ci konkretnie rysunki w paincie, ale goni mnie nauka więc przykro mi.
Ewentualnie podziele na kartce i napisze ci wynik.
W 7 z dzielenia wychodzi dzielenie z resztą. Wynik:
\(\displaystyle{ x ^{2} - 3x \ , \ r = 6x}\)
Gdybym miał czas, zrobiłbym Ci konkretnie rysunki w paincie, ale goni mnie nauka więc przykro mi.
Ewentualnie podziele na kartce i napisze ci wynik.
W 7 z dzielenia wychodzi dzielenie z resztą. Wynik:
\(\displaystyle{ x ^{2} - 3x \ , \ r = 6x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 1 paź 2009, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: yyyy....
- Podziękował: 2 razy
Nierówność wielomianowa, interpretacja graficzna, dzielenie
to co ja poradzę że oni takie tłuki? ;p
ale dzięki za chęci . rozumiem Cię - uczyć się trzeba . może jakoś dojdę sama do rozwiązań, ale mam mało czasu :/ właśnie przede mną długa noc, bo muszę zaakuwać :/ może jutro mój mózg to jeszcze przemieli ;] chociaż jakby był ktoś, kto by mógł to rozwiązać to proszę o pomoc
ale dzięki za chęci . rozumiem Cię - uczyć się trzeba . może jakoś dojdę sama do rozwiązań, ale mam mało czasu :/ właśnie przede mną długa noc, bo muszę zaakuwać :/ może jutro mój mózg to jeszcze przemieli ;] chociaż jakby był ktoś, kto by mógł to rozwiązać to proszę o pomoc
- abecadlo17
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 23:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy
Nierówność wielomianowa, interpretacja graficzna, dzielenie
A przeczytałem, że to na dzisiejszy wieczór, ale jeśli na jutrzejszy, to jeśli znajdę jutro czas, to pomogę Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 1 paź 2009, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: yyyy....
- Podziękował: 2 razy
Nierówność wielomianowa, interpretacja graficzna, dzielenie
dzięki z góry, chociaż nie chciałbym Ci zawalać początku weekendu - piątki są najlepsze ;]
- abecadlo17
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 23:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy
Nierówność wielomianowa, interpretacja graficzna, dzielenie
Jeśli znajdę chwilę czasu, to przecież nie będzie to problem, a przy matematyce można nieźle wypocząć Pomimo tych 8 godzin matematyk w tygodniu jeszcze weekendami siedzę więc co za różnica. Piątek jak piątek, w sobotę będziemy się bawić ;Dzuza1171 pisze:dzięki z góry, chociaż nie chciałbym Ci zawalać początku weekendu - piątki są najlepsze ;]
Także jeśli nie zapomnę i chwilę czasu będę miał, żeby zrobić te rysunki, to pomogę.
A teraz już na mnie pora :p
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 1 paź 2009, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: yyyy....
- Podziękował: 2 razy
Nierówność wielomianowa, interpretacja graficzna, dzielenie
ja również pozdrawiam i dziekuje za fatygę.
bez odbioru -- 29 lis 2009, o 20:05 --hej . to jeszcze raz ja. przedłużyli termin do 6 .12 . Pomożecie?
bez odbioru -- 29 lis 2009, o 20:05 --hej . to jeszcze raz ja. przedłużyli termin do 6 .12 . Pomożecie?