zadanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
guska35
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 maja 2006, o 20:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Chełm
Podziękował: 3 razy

zadanie

Post autor: guska35 »

jezeli n różnych punktów płaszczyzny ( z których żadne trzy nie są współliniowe) wyznacza na tej płaszczyżnie dokładnie n różnych prostych to:
a) n=3
b)n=4
c)n=5
Awatar użytkownika
Mapedd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 299
Rejestracja: 3 paź 2004, o 02:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 33 razy

zadanie

Post autor: Mapedd »

postaraj sie znalezc na to wzor:

2 punkty - dokladnie 1 prosta
3 punkty - 3 proste
4 punkty - 6 prostych,

sprubuj znalezc tak wzor funkcji \(\displaystyle{ f(n)}\) a potem rozwiaz rownanie \(\displaystyle{ f(n)=n}\)
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

zadanie

Post autor: Sir George »

Mapedd pisze:sprubuj znalezc tak wzor funkcji
Można też tak: wiesz, że dwa punkty wyznaczają jedną prostą, i każde dwa inną. Stąd prostych jest tyle, ile dwuelementowych podzbiorów zbioru wszystkich punktów, czyli...
ODPOWIEDZ