"Prosta równość"

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pokerstar45
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 23 sie 2009, o 07:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 3 razy

"Prosta równość"

Post autor: pokerstar45 »

Cześć, mam problem z jednym przykładem. Nie chce by ktoś mi go rozwiązał, chciałbym tylko żeby ktoś przedstawił możliwości dotyczące wyłączenia jakiś czynników przed nawias.
A oto ta równość:

\(\displaystyle{ x^3-2x^2-x+2=0}\)

Z góry dziękuję
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

"Prosta równość"

Post autor: Crizz »

\(\displaystyle{ x^{3}-2x^{2}-x+2=x^{2}(x-2)-(x-2)=(x^{2}-1)(x-2)}\)
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

"Prosta równość"

Post autor: tomi140 »

wystarczy jeśli wyciągniesz przed nawias \(\displaystyle{ x ^{2}}\) i po zadaniu
\(\displaystyle{ x ^{2}(x-2)-(x+2)=0}\)

\(\displaystyle{ (x-2)(x ^{2}-1)=0}\)
ODPOWIEDZ