Pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 18:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczytno
- Podziękował: 6 razy
Pierwiastki wielomianu
Mógłby mi ktoś pomóc z tymi zadaniami?
1.Pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=2 x^{3} +mx - 5}\) jest liczba -2. Wyznacz parametr m
2.Wyznacz pierwiastki wielomianu
a) \(\displaystyle{ W(x)= 2x ^{3}-7x ^{2}+8x-28}\)
b) \(\displaystyle{ W(x) = x ^{3} - 3x ^{2}-2x+6}\)
c) \(\displaystyle{ W(x)= x ^{6}-3x ^{4}+3x ^{2}-1}\)
1.Pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=2 x^{3} +mx - 5}\) jest liczba -2. Wyznacz parametr m
2.Wyznacz pierwiastki wielomianu
a) \(\displaystyle{ W(x)= 2x ^{3}-7x ^{2}+8x-28}\)
b) \(\displaystyle{ W(x) = x ^{3} - 3x ^{2}-2x+6}\)
c) \(\displaystyle{ W(x)= x ^{6}-3x ^{4}+3x ^{2}-1}\)
Ostatnio zmieniony 25 lis 2009, o 21:41 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Proszę zamykać wyrażenia matematyczne w klamry[latex][/latex] .
Powód: Proszę zamykać wyrażenia matematyczne w klamry
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Pierwiastki wielomianu
Zadanie 2.
Wyłączaj wspólne czynniki przed nawias np:
a) \(\displaystyle{ x^{2}(2x-7)+4(2x-7)=0 \\ (2x-7)(x^{2}+4)=0 \\ 2x=7 \\ x^{2}=-4 \not\in}\)
Wyłączaj wspólne czynniki przed nawias np:
a) \(\displaystyle{ x^{2}(2x-7)+4(2x-7)=0 \\ (2x-7)(x^{2}+4)=0 \\ 2x=7 \\ x^{2}=-4 \not\in}\)
Ostatnio zmieniony 25 lis 2009, o 21:46 przez Quaerens, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 17 lis 2009, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 10 razy
Pierwiastki wielomianu
Podstawiasz -2 pod x i zostaje równanie z 1 niewiadomą "m".
W drugim, albo grupowaniem, a jak się nie uda to szukasz wśród dzielników wyrazu wolnego pierwiastków, liczby podejrzewane o to, że są pierwiastkami podstaw pod x i jeżeli któraś rzeczywiście nim będzie (a będzie na pewno) to dzielisz ten wielomian Schematem Hornera, przez dwumian np. x-2 jeżeli 2 była pierwiastkiem, ewentualnie z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu p i q.
Jak nie ogarniesz to pisz, pomogę.
W drugim, albo grupowaniem, a jak się nie uda to szukasz wśród dzielników wyrazu wolnego pierwiastków, liczby podejrzewane o to, że są pierwiastkami podstaw pod x i jeżeli któraś rzeczywiście nim będzie (a będzie na pewno) to dzielisz ten wielomian Schematem Hornera, przez dwumian np. x-2 jeżeli 2 była pierwiastkiem, ewentualnie z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu p i q.
Jak nie ogarniesz to pisz, pomogę.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 18:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczytno
- Podziękował: 6 razy
Pierwiastki wielomianu
tak m=-10,5 racja. Dziękuje Wam ślicznie
a jak zrobić to zadanie?
Mam tych zadań od cholery i nie wiem czy sobie poradzę a obiecałam że zrobie...lecz nigdy z wielomianów nie byłam dobra
a)sprawdź czy -1 jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ x^{4}}\)-\(\displaystyle{ x ^{3}}\)+\(\displaystyle{ 2x}\)-\(\displaystyle{ 1}\)
b)Sprawdź czy \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) jest pierwiastkiem wielomianu W(x)= \(\displaystyle{ 3x ^{3}}\)-\(\displaystyle{ 2x ^{2}}\)-\(\displaystyle{ 3x}\)\(\displaystyle{ +2}\)
a jak zrobić to zadanie?
Mam tych zadań od cholery i nie wiem czy sobie poradzę a obiecałam że zrobie...lecz nigdy z wielomianów nie byłam dobra
a)sprawdź czy -1 jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ x^{4}}\)-\(\displaystyle{ x ^{3}}\)+\(\displaystyle{ 2x}\)-\(\displaystyle{ 1}\)
b)Sprawdź czy \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) jest pierwiastkiem wielomianu W(x)= \(\displaystyle{ 3x ^{3}}\)-\(\displaystyle{ 2x ^{2}}\)-\(\displaystyle{ 3x}\)\(\displaystyle{ +2}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Pierwiastki wielomianu
Sprawdź, czy liczba \(\displaystyle{ a}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) = Sprawdź, czy \(\displaystyle{ W(a)=0}\) :] Trzeba podstawić.