\(\displaystyle{ x^{3}}\)-\(\displaystyle{ 7x^{2}}\)\(\displaystyle{ +2x-14=0}\)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu i może jakaś wskazówkę jak to robisz(na przyszłość).
Rozwiąż równanie
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ x^{2}(x-7)+2(x-7) \\ (x-7)(x^{2}+2)=0 \\ x=7 \\ x^{2}=-2 \not\in}\)
1. Wyłączenie wspólnego ( największego ) czynnika przed nawias;
2. Przyrównanie do 0.
1. Wyłączenie wspólnego ( największego ) czynnika przed nawias;
2. Przyrównanie do 0.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2009, o 17:16 przez Quaerens, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ x^3-7x^2+2x-14=0}\)
\(\displaystyle{ x^2(x-7) + 2(x-7)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-7)(x^2+2)=0}\)
\(\displaystyle{ x-7=0 \vee x^2+2 = 0}\)
\(\displaystyle{ x^2+2=0}\)
\(\displaystyle{ x^2=-2}\)
\(\displaystyle{ x \in \o}\)
\(\displaystyle{ x-7=0 \Rightarrow x=7}\)
\(\displaystyle{ x^2(x-7) + 2(x-7)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-7)(x^2+2)=0}\)
\(\displaystyle{ x-7=0 \vee x^2+2 = 0}\)
\(\displaystyle{ x^2+2=0}\)
\(\displaystyle{ x^2=-2}\)
\(\displaystyle{ x \in \o}\)
\(\displaystyle{ x-7=0 \Rightarrow x=7}\)