wielomian bez wyznaczania współczynników.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
vipertomi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 paź 2009, o 20:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żuromin
Podziękował: 1 raz

wielomian bez wyznaczania współczynników.

Post autor: vipertomi »

Wielomian \(\displaystyle{ W}\) ma postać \(\displaystyle{ W(x) = x^{5} + a_{4}x^{4} + a_{3}x^{3} + a_{2}x^{2} + a_{1}x}\), gdzie \(\displaystyle{ a_{4}, a_{3}, a_{2}, a_{1}}\) są pewnymi liczbami rzeczywistymi. Wiedząc dodatkowo, że \(\displaystyle{ W(2) = 2, W(4) = 4, W(6) = 6, W(8) = 8}\) , oblicz \(\displaystyle{ W(10)}\) (bez wyznaczania współczynników \(\displaystyle{ a_{4}, a_{3}, a_{2}, a_{1}}\))

Zadanie pochodzi z Arkuszy Mautralnych na poziom rozszerzony pana Kurczab.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

wielomian bez wyznaczania współczynników.

Post autor: anna_ »

post566153.htm
ODPOWIEDZ