Dane Sa wielomiany

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
sloma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 lis 2009, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty

Dane Sa wielomiany

Post autor: sloma »

Dane sa wielomiany \(\displaystyle{ W(x) = 5x ^{3} +2x ^{2} -3, p(x) = x-1}\) OBLICZ:

A) \(\displaystyle{ w(x)-3 \cdot p(x) =}\)
b) \(\displaystyle{ w(x) \cdot p(x) =}\)
c) \(\displaystyle{ (p(x)) ^{2} \cdot x - w(x) =}\)
Ostatnio zmieniony 25 lis 2009, o 11:47 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
emelcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 15 lis 2009, o 11:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 14 razy

Dane Sa wielomiany

Post autor: emelcia »

sloma pisze:Dane sa wielomiany \(\displaystyle{ w(x) = 5x ^{3} +2x ^{2} -3, p(x) = x-1}\) OBLICZ:

A) \(\displaystyle{ w(x)-3 \cdot p(x) =}\)
b) \(\displaystyle{ w(x) \cdot p(x) =}\)
c) \(\displaystyle{ (p(x)) ^{2} \cdot x - w(x) =}\)

\(\displaystyle{ w(x)-3 \cdot p(x) = 5x ^{3} +2x ^{2} -3 -3(x-1) = 5x ^{3} +2x ^{2} -3 -3x +3 = 5x ^{3} +2x ^{2} -3x}\)

\(\displaystyle{ w(x) \cdot p(x) = (5x ^{3} +2x ^{2} -3) \cdot (x-1) = 5x ^{4} +2x ^{3} -3x -5x ^{3} -2x ^{2} + 3 = 5x ^{4} - 3x ^{3} - 2x ^{2} - 3x +3}\)

\(\displaystyle{ (p(x)) ^{2} \cdot x - w(x) = (x-1) ^{2} \cdot x - (5x ^{3} +2x ^{2} -3) = x(x^{2} - 2x + 1) - (5x ^{3} +2x ^{2} -3) = x ^{3} - 2x ^{2} + x - 5x ^{3} - 2x ^{2} + 3 = -4x^{3} - 4x ^{2} + x + 3}\)

Ble... na kartce to 30s, a w tym LaTeXie to 5minut... Ale zrobione
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ