Jak rozwiązać to równanie?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
elspec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 lis 2009, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Jak rozwiązać to równanie?

Post autor: elspec »

\(\displaystyle{ \pi *\sqrt{3}\cdot d ^{3} -9\cdot \pi \cdot G \cdot d ^{2}+36 \cdot V=0}\)

Czy może ktoś wie jak obliczyć \(\displaystyle{ d}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ G}\) i \(\displaystyle{ V >0}\) ?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2009, o 20:17 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Jak rozwiązać to równanie?

Post autor: mat_61 »

Dla ogólnych (dowolnych) danych nie ma innego sposobu jak skorzystanie z gotowych wzorów na rozwiązywanie równań 3-go stopnia:

elspec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 lis 2009, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Jak rozwiązać to równanie?

Post autor: elspec »

No tak , ale ja już nie chodzę do szkoły i nie pamietam jak się takie coś robiło.
Chciałbym żeby ktoś kto potrafi rozwiązał mi to.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Jak rozwiązać to równanie?

Post autor: mat_61 »

W podanym linku są gotowe wzory. Wystarczy z nich skorzystać.
ODPOWIEDZ