Wyznacz wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\), jeśli:
\(\displaystyle{ W(x) = 3 x^3 + x^2 - 6x - 2}\)-- 24 listopada 2009, 18:29 --wiem ze \(\displaystyle{ a_{3}}\)=3, \(\displaystyle{ a_{2}}\)=1, \(\displaystyle{ a_{1}}\)=-6, \(\displaystyle{ a_{0}}\)=-2.
\(\displaystyle{ p\in {1,-1,2,-2}}\)
\(\displaystyle{ q\in {1,-1,3,-3}}\)
Pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 22:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
Pierwiastki wielomianu
Ostatnio zmieniony 24 lis 2009, o 17:56 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 17 lis 2009, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 10 razy
Pierwiastki wielomianu
No właściwie zadanie masz już rozwiązane, teraz \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu i sprawdzasz przez podstawianie, który rzeczywiście jest pierwiastkiem, a który nie.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ W(x) = 3 x^3 + x^2 - 6x - 2}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^2 \left(3x+1 \right)-2 \left(3x+1 \right)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=\left(3x+1 \right) \left( x^2-2\right)}\)
Teraz już widać że tylko jeden pierwiastek jest wymierny
\(\displaystyle{ x=- \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^2 \left(3x+1 \right)-2 \left(3x+1 \right)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=\left(3x+1 \right) \left( x^2-2\right)}\)
Teraz już widać że tylko jeden pierwiastek jest wymierny
\(\displaystyle{ x=- \frac{1}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 22:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów