nierówność, 4 potęga, pierwiastek

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
merida
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 lis 2009, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

nierówność, 4 potęga, pierwiastek

Post autor: merida »

\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{4 \cdot 0,1^2 \cdot x^2}{(1-x^2)^2+4 \cdot 0,1^2 \cdot x^2} } \le \frac{1}{14}}\)

Czy mógłby ktoś, coś próbuj opracować model matematyczny przy spełnieniu warunku wibroizolacji K= 1/14 i na tym utknęłam :/ ratunku
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

nierówność, 4 potęga, pierwiastek

Post autor: piasek101 »

Tu chyba można pomóc sobie kalkulatorem (może nawet jakimś ,,lepszym" programem) :

Podnieś stronami do kwadratu; pomnóż przez wspólny mianownik (jest dodatni); rozwiąż wielomianową nierówność (a może wystarczy ją wrzucić w jakiś program).
ODPOWIEDZ