Witam;]
Mam problem z takim zadaniem:
Odpowiedz:
\(\displaystyle{ m\in(-\infty,-6)\cup(-2,0)\cup(0,\infty)}\)
trzy rozne pierwiastki rzeczywiste
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
trzy rozne pierwiastki rzeczywiste
Jeden pierwiastek ma zawsze. Zastanów się dlaczego. Później już tylko \(\displaystyle{ \Delta>0 \wedge (x_1 x_2)^2>0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 26 maja 2006, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sprzed kompa
trzy rozne pierwiastki rzeczywiste
1 pierwiastek ma, bo wyraz wolny = 0 => \(\displaystyle{ x_1=0}\)
patrzylem i patrzylem i wypatrzec nie moglem
thx ;]
/edit
skad sie wzielo \(\displaystyle{ (x_{1}x_{2})^{2}>0}\)?
bo sama \(\displaystyle{ \Delta>0}\) daje pewnosc, ze sa 2 rozne pierwiastki (a nie jeden i jeden dwukrotny). Natomiast \(\displaystyle{ m \neq 0}\) bo wtedy wychodzi \(\displaystyle{ 6x = 0}\) co nie jest 3 roznymi pierwiastkami.
Poza tym:
\(\displaystyle{ jezeli\ x_{1}^{2}*x_{2}^{2}\ >\ 0\ dla\ x R-\{0\}}\)
patrzylem i patrzylem i wypatrzec nie moglem
thx ;]
/edit
skad sie wzielo \(\displaystyle{ (x_{1}x_{2})^{2}>0}\)?
bo sama \(\displaystyle{ \Delta>0}\) daje pewnosc, ze sa 2 rozne pierwiastki (a nie jeden i jeden dwukrotny). Natomiast \(\displaystyle{ m \neq 0}\) bo wtedy wychodzi \(\displaystyle{ 6x = 0}\) co nie jest 3 roznymi pierwiastkami.
Poza tym:
\(\displaystyle{ jezeli\ x_{1}^{2}*x_{2}^{2}\ >\ 0\ dla\ x R-\{0\}}\)
- Mapedd
- Użytkownik
- Posty: 299
- Rejestracja: 3 paź 2004, o 02:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 33 razy
trzy rozne pierwiastki rzeczywiste
powinno byc chyba że \(\displaystyle{ x_1 \cdot x_2 \neq 0}\) tak aby zaden nie byl równy zero, bo maja byc wszytkie rowne, c'nie?
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
trzy rozne pierwiastki rzeczywiste
Jaka jest różnica między \(\displaystyle{ x_1 x_2 \neq 0}\) a \(\displaystyle{ (x_1 x_2)^2>0}\)?