Udowodnij ze funkcja przyjmuje wartosci nie mniejsze od 3
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 13:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opoczno
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 1 raz
Udowodnij ze funkcja przyjmuje wartosci nie mniejsze od 3
Uzasadnij ze funkcja \(\displaystyle{ f(x)= x^2 + \frac{2}{x}}\) przyjmuje dla dodatnich argumentow wartosci nie mniejsze od 3.
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Udowodnij ze funkcja przyjmuje wartosci nie mniejsze od 3
Załóżmy nie wprost, że istnieje dodatnie x, dla którego f(x) < 3.
Wtedy \(\displaystyle{ x ^{2} + \frac{2}{x} < 3}\)
x jest dodatnie, więc bez zmiany znaku możemy obie strony nierówności przemnożyć przez x.
Zatem równoważnie załóżmy nie wprost, że istnieje dodatnie x, takie że \(\displaystyle{ x ^{3} + 2 < 3x \Leftrightarrow (x-1) ^{2} * (x+2) < 0}\). Sprzeczność.
Wniosek: nie istnieje dodatnich x, dla którego f(x) < 3.
Dla wszystkich dodatnich x zachodzi nierówność \(\displaystyle{ f(x) \ge 3}\)
Wtedy \(\displaystyle{ x ^{2} + \frac{2}{x} < 3}\)
x jest dodatnie, więc bez zmiany znaku możemy obie strony nierówności przemnożyć przez x.
Zatem równoważnie załóżmy nie wprost, że istnieje dodatnie x, takie że \(\displaystyle{ x ^{3} + 2 < 3x \Leftrightarrow (x-1) ^{2} * (x+2) < 0}\). Sprzeczność.
Wniosek: nie istnieje dodatnich x, dla którego f(x) < 3.
Dla wszystkich dodatnich x zachodzi nierówność \(\displaystyle{ f(x) \ge 3}\)