równanie z pierwiastkiem
- Nex Vaclav Friedrich
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oświęcim
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 9 razy
równanie z pierwiastkiem
\(\displaystyle{ x=\sqrt{6+\sqrt{6+\sqrt{6+\sqrt{6+...}}}}}\)
Podnosisz obie strony do kwadratu:
\(\displaystyle{ x^{2}=6+\sqrt{6+\sqrt{6+\sqrt{6+...}}}}\)
Podstawiasz \(\displaystyle{ x}\):
\(\displaystyle{ x^{2}=6+x}\)
To już wiesz jak rozwiązać...
Podnosisz obie strony do kwadratu:
\(\displaystyle{ x^{2}=6+\sqrt{6+\sqrt{6+\sqrt{6+...}}}}\)
Podstawiasz \(\displaystyle{ x}\):
\(\displaystyle{ x^{2}=6+x}\)
To już wiesz jak rozwiązać...