rozwiąż nierównośc na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 13 lis 2009, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KrK
- Podziękował: 20 razy
rozwiąż nierównośc na czynniki
\(\displaystyle{ (x^2+1)^2-4 \ge 0}\)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2009, o 11:25 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać działy.
Powód: Staraj się lepiej dobierać działy.
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
rozwiąż nierównośc na czynniki
\(\displaystyle{ x^{4}+2x^{2}+1-4>0 \\ x^{2}=t \\ t^{2}+2t-3>0 \\ \Delta=16 \\ \sqrt{\Delta}=4 \\ t_{1}=\frac{-2-4}{2}=-3 \\ t_{2}=\frac{-2+4}{2}=1}\)
Teraz masz wartości \(\displaystyle{ t}\)
\(\displaystyle{ -3=x^{2}}\) i policz wartości x.
\(\displaystyle{ x^{2}+3=...0 \\ 1=x^{2} \\ x^{2}-1=0}\)
Pierwsze jest sprzeczne, natomiast drugie:
\(\displaystyle{ (x- \sqrt{1})(x+ \sqrt{1}) =0}\)
Teraz masz wartości \(\displaystyle{ t}\)
\(\displaystyle{ -3=x^{2}}\) i policz wartości x.
\(\displaystyle{ x^{2}+3=...0 \\ 1=x^{2} \\ x^{2}-1=0}\)
Pierwsze jest sprzeczne, natomiast drugie:
\(\displaystyle{ (x- \sqrt{1})(x+ \sqrt{1}) =0}\)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2009, o 09:44 przez Quaerens, łącznie zmieniany 3 razy.