równania i nierówności.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
_OrTy_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 20 lis 2009, o 12:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

równania i nierówności.

Post autor: _OrTy_ »

a)
\(\displaystyle{ x^{3} + 5x^{2}=9x+45}\)

b)
\(\displaystyle{ 3x ^{3} + 10x ^{2} +3x<0}\)

nie wiem jak to rozwiązać.
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

równania i nierówności.

Post autor: barakuda »

_OrTy_ pisze:a)
\(\displaystyle{ x^{3} + 5x^{2}=9x+45}\)
\(\displaystyle{ x^3+5x^2-9x-45=0}\)

\(\displaystyle{ x^2(x+5) - 9(x+5)=0}\)

\(\displaystyle{ (x^2-9)(x+5)=0}\)

\(\displaystyle{ (x-3)(x+3)(x+5)=0}\)

\(\displaystyle{ x=3 \vee x=-3 \vee x=-5}\)
b)
\(\displaystyle{ 3x ^{3} + 10x ^{2} +3x<0}\)
\(\displaystyle{ x(3x^2 + 10x +3)<0}\)

\(\displaystyle{ x<0 \vee 3x^2+10x+3<0}\)

\(\displaystyle{ \Delta = 64, \sqrt{\Delta}=8}\)

\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{-10-8}{6}=-3}\)

\(\displaystyle{ x_{2}= \frac{-10+8}{6} = \frac{1}{3}}\)

\(\displaystyle{ x \in (- \infty , -3) \cup (0, \frac{1}{3})}\)
pufka69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 paź 2009, o 14:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

równania i nierówności.

Post autor: pufka69 »

a dlaczego tu jest x\(\displaystyle{ _{2}}\) wyliczone jako \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\), a nie -\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)?? To tak powinno byc, czy wkradl sie blad?? a jak bedzie x\(\displaystyle{ _{2}}\)=-\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) to jak bedzie wygladal ten przedzial??
ODPOWIEDZ