Wyznacz wzór funkcji f
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 8 razy
Wyznacz wzór funkcji f
Wykres funkcji liniowej przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ A= (-2,-4)}\) i przecina oś \(\displaystyle{ Oy}\) w tym samym punkcie co wykres funkcji \(\displaystyle{ g(x)=-x^3+2x^2-3x+4}\). Podaj wzór funkcji \(\displaystyle{ f}\) .
Ostatnio zmieniony 19 lis 2009, o 22:30 przez miki999, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10235
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2365 razy
Wyznacz wzór funkcji f
Masz dwa punkty: \(\displaystyle{ A=(-2, -4)}\) oraz \(\displaystyle{ B=(0, g(0))}\). Jeśli \(\displaystyle{ f(x)=ax+b}\), to
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=\frac{g(0)-(-4)}{0-(-2)}=a \\ a \cdot (-2)+b=-4 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=\frac{g(0)-(-4)}{0-(-2)}=a \\ a \cdot (-2)+b=-4 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Wyznacz wzór funkcji f
\(\displaystyle{ g(0) = 4}\)
\(\displaystyle{ f(x)=ax+b}\)
\(\displaystyle{ f(-2)=-4 \Rightarrow -2a+b=-4}\)
\(\displaystyle{ f(0) = 4 \Rightarrow b=4}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -2a+b=-4 \\ b=4 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ -2a+4=-4}\)
\(\displaystyle{ -2a=-8}\)
\(\displaystyle{ a=4}\)
\(\displaystyle{ f(x)=4x+4}\)
\(\displaystyle{ f(x)=ax+b}\)
\(\displaystyle{ f(-2)=-4 \Rightarrow -2a+b=-4}\)
\(\displaystyle{ f(0) = 4 \Rightarrow b=4}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -2a+b=-4 \\ b=4 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ -2a+4=-4}\)
\(\displaystyle{ -2a=-8}\)
\(\displaystyle{ a=4}\)
\(\displaystyle{ f(x)=4x+4}\)