x^4 + x^2 + 1 Jak to rozlozyc?
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 maja 2006, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
x^4 + x^2 + 1 Jak to rozlozyc?
Czy ktos moglby mi pomoc rozlozyc wielomian x^4 + x^2 + 1? Kombinuje i nie mam pojecia jak sie za to zabrac.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
x^4 + x^2 + 1 Jak to rozlozyc?
Eee, Jaśniutki, nie szalej z herezjami ; p
\(\displaystyle{ x^{4} + x^{2} + 1 = x^{4} + 2x^{2} + 1 - x^{2} = (x^{2} + 1)^{2} - x^{2} = (x^{2} - x + 1)(x^{2} + x + 1)}\)
\(\displaystyle{ x^{4} + x^{2} + 1 = x^{4} + 2x^{2} + 1 - x^{2} = (x^{2} + 1)^{2} - x^{2} = (x^{2} - x + 1)(x^{2} + x + 1)}\)