parametr w równaniu wielomianowym

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

parametr w równaniu wielomianowym

Post autor: tomi140 »

Wyznacz liczby P i Q tak, aby liczba 5 była dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}-8x ^{2}+px+q}\). Oblicz trzeci pierwiastek.


Proszę o wskazówkę do tego zadania. wiem , że jeśli za x podstawię 5 to wielomian się zeruje. z tego wyliczę zależność p od q. Tylko nie wiem za bardzo co dalej...
azonips
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 1 cze 2009, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 16 razy

parametr w równaniu wielomianowym

Post autor: azonips »

Najprościej... \(\displaystyle{ W(x)}\) ma pierwiastek podwójny \(\displaystyle{ x=5}\), a więc \(\displaystyle{ W(5)=0}\) oraz \(\displaystyle{ W'(5)=0}\) skąd otrzymujesz dwa równania na dwa nieznane parametry \(\displaystyle{ p,q}\) (\(\displaystyle{ W'(x)}\) to pierwsza pochodna \(\displaystyle{ W(x)}\)
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

parametr w równaniu wielomianowym

Post autor: tomi140 »

no tak robiłem i nie wychodziło...
ODPOWIEDZ