Wsp. kierunkowego funkcji wielomianowej

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Marshall32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 23 lis 2008, o 13:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 1 raz

Wsp. kierunkowego funkcji wielomianowej

Post autor: Marshall32 »

Witam,
muszę wiedzieć czy współczynnik kierunkowy przy najwyższej potędze jest dodatni. Ale wielomian jest w postaci iloczynowej i zastanawiam się czy istnieje jakiś sposób czy jednak muszę wszystko wymnażać?

\(\displaystyle{ W(x)=(x+3)(x-4)(x+6)}\)

Problemu nie byłoby gdyby wszystkie znaki były dodatnie. Mam rację?

[Współczynnik potrzebuję wyznaczyć ponieważ muszę wiedzieć jak narysować pomocniczy wykres funkcji, dzięki któremu rozwiążę nierówność]
Awatar użytkownika
kriss16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 26 lis 2008, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Inowrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

Wsp. kierunkowego funkcji wielomianowej

Post autor: kriss16 »

Jest szybszy sposób, mnożysz przez siebie współczynniki stojące przed nawiasami i przy "X". W tym wypadku to (współ. stojący przed nawiasem=1, pozostałe czynnik stojące przy x to też 1) 1*1*1*1=1

1(wspł. kierunkowy)>0

Inny przykład
\(\displaystyle{ W(x)=-3(2x+1)(-x+1)}\) w tym wypadku będzie to -3*2*-1=6
Marshall32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 23 lis 2008, o 13:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 1 raz

Wsp. kierunkowego funkcji wielomianowej

Post autor: Marshall32 »

Świetny sposób dziękuje
ODPOWIEDZ