Rozłóż wielomian na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
szary1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 28 maja 2009, o 15:35
Płeć: Mężczyzna

Rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: szary1990 »

wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x ^{4} - 5x^{2} - 9x + 45}\) po rozłozeniu jakie ma czynniki??
Ostatnio zmieniony 18 lis 2009, o 17:55 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: anna_ »

Sprawdź czy dobrze przepisałeś przykład.
szary1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 28 maja 2009, o 15:35
Płeć: Mężczyzna

Rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: szary1990 »

tak jest x do 2 zamiast do 3 ;]
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ W(x) =x ^4 - 5x^3 - 9x + 45=(x ^4 - 5x^3) - (9x - 45)=x^3(x-5)-9(x-5)=(x-5)(x^3-9)}\)
Drugi nawias rozkładaj ze wzoru skróconego mnożenia
ODPOWIEDZ