Witam, jestem nowy na forum. Tak więc za jakieś błędy przepraszam.
Mam do rozwiązania takie zadanie:
\(\displaystyle{ x^{3} + 2x ^{2} -5x - 6 \le 0}\)
Rozwiązuje je tak:
\(\displaystyle{ x^{3} + 2x ^{2} -5x - 10 + 4 \le 0}\)
\(\displaystyle{ x^{2} ( x + 2 ) -5 ( x + 2 ) + 4\le 0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2} - 5 ) ( x + 2 ) + 4\le 0}\)
Nie wiem czy dobrze to rozwiązuję, ale nie wiem co dalej zrobić. =/
Jakby ktoś mógł mi pomóc to byłbym wdzięczny. Dodam, że jest to dość pilne. =(
Rozkład wielomianu na czynniki + wyraz wolny
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 17 lis 2009, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Potforowo
-
- Użytkownik
- Posty: 561
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 08:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań/Kraków
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 64 razy
Rozkład wielomianu na czynniki + wyraz wolny
zauważ, że \(\displaystyle{ f(1)=x^{3} + 2x ^{2} -5x - 6=0}\) - czyli jedynka jest jednym z rozwiązań tego równania.
Dzieląc \(\displaystyle{ x^{3} + 2x ^{2} -5x - 6:(x+1)=x^2+2x-6}\)
ogólnie rzecz biorąc: \(\displaystyle{ f(x)=x^{3} + 2x ^{2} -5x - 6=(x+1)(x^2+x-6)}\)
dalej już poradzisz.
Pozdrawiam.
Dzieląc \(\displaystyle{ x^{3} + 2x ^{2} -5x - 6:(x+1)=x^2+2x-6}\)
ogólnie rzecz biorąc: \(\displaystyle{ f(x)=x^{3} + 2x ^{2} -5x - 6=(x+1)(x^2+x-6)}\)
dalej już poradzisz.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2009, o 16:26 przez Charles90, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Rozkład wielomianu na czynniki + wyraz wolny
Mamy równoważnie:
\(\displaystyle{ x^3+2x^2+x-6x-6\le 0}\)
\(\displaystyle{ x(x+1)^2-6(x+1)\le 0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x(x+1)-6)\le 0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x^2+x-6)\le 0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x^2+3x-2x-6)\le 0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x(x+3)-2(x+3))\le 0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x+3)(x-2)\le 0}\),
więc \(\displaystyle{ x\in(-\infty,-3]\cup[-1,2]}\).
\(\displaystyle{ x^3+2x^2+x-6x-6\le 0}\)
\(\displaystyle{ x(x+1)^2-6(x+1)\le 0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x(x+1)-6)\le 0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x^2+x-6)\le 0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x^2+3x-2x-6)\le 0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x(x+3)-2(x+3))\le 0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x+3)(x-2)\le 0}\),
więc \(\displaystyle{ x\in(-\infty,-3]\cup[-1,2]}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Rozkład wielomianu na czynniki + wyraz wolny
\(\displaystyle{ x^3+2x^2-5x-5 \le 0}\)
\(\displaystyle{ (x-2)(x+3)(x+1) \le 0}\)
\(\displaystyle{ x-2 \le 0 \vee x+3 \le 0 \vee x+1 \le 0}\)
\(\displaystyle{ x \le 2 \vee x \le -3 \vee x \le -1}\)
\(\displaystyle{ x \in (- \infty , -3> \cup <-1, 2>}\)
\(\displaystyle{ (x-2)(x+3)(x+1) \le 0}\)
\(\displaystyle{ x-2 \le 0 \vee x+3 \le 0 \vee x+1 \le 0}\)
\(\displaystyle{ x \le 2 \vee x \le -3 \vee x \le -1}\)
\(\displaystyle{ x \in (- \infty , -3> \cup <-1, 2>}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 17 lis 2009, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Potforowo