Proszę o pomoc w jeszcze jednym zadaniu.Nie wiem jak się do tego zabrać
\(\displaystyle{ (16-9x ^{2} )(x ^{2}+9)=0}\)
Jeszcze jedno,kilka postów poniżej próbowałem rozwiązać dwa zadania, czy ktoś może mi powiedzieć czy to co zrobiłem to już koniec?
Rozkładanie wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Rozkładanie wielomianu
Tylko trójmian występujący w pierwszym czynniku po lewej stronie jest rozkładalny: mamy \(\displaystyle{ 16-9x^2=(4-3x)(4+3x)}\).
- abecadlo17
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 23:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy
Rozkładanie wielomianu
\(\displaystyle{ (16-9x ^{2} )(x ^{2}+9)=0}\)
Pierwszy nawias można rozbić jako wzór skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ (4 - 3x)(4+3x)(x ^{2} + 9) = 0}\)
Drugiego nawiasu nie rozpiszesz wzorem skróconego mnożenia ani na żadne pierwiastki gdyż w nawiasie jest + a delta (nawet jej nie trzeba liczyć) ale byłaby mniejsza od 0.
Pierwszy nawias można rozbić jako wzór skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ (4 - 3x)(4+3x)(x ^{2} + 9) = 0}\)
Drugiego nawiasu nie rozpiszesz wzorem skróconego mnożenia ani na żadne pierwiastki gdyż w nawiasie jest + a delta (nawet jej nie trzeba liczyć) ale byłaby mniejsza od 0.