podany układ rozwiąż metodą podstawiania i metodą przeciwnych współczynników:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x - 5y = 5 \\ 6x - 7y = 9 \end{cases}}\)
układ równań.
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
układ równań.
podstawianie
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x-5y=5 \\ 6x-7y=9 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{5}{4} + \frac{5}{4}y \\ 6(\frac{5}{4} + \frac{5}{4}y )-7y=9 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{15}{2} + \frac{15}{2}y-7y=9}\)
\(\displaystyle{ \frac{15}{2}y - \frac{14}{2}y = \frac{18}{2} - \frac{15}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}y = \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ y=3}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{5}{4} + \frac{5}{4} \cdot 3 = \frac{5}{4} + \frac{15}{4} = \frac{20}{4} = 5}\)
przeciwne współczynniki
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x-5y=5 / \cdot (- \frac{6}{4}) \\ 6x-7y=9 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -6x+ \frac{15}{2}y =- \frac{15}{2} \\ 6x-7y=9 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ == \frac{1}{2}y = \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{3}{2} \cdot 2 = 3}\)
\(\displaystyle{ 4x-5 \cdot 3=5}\)
\(\displaystyle{ 4x=20}\)
\(\displaystyle{ x=5}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x-5y=5 \\ 6x-7y=9 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{5}{4} + \frac{5}{4}y \\ 6(\frac{5}{4} + \frac{5}{4}y )-7y=9 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{15}{2} + \frac{15}{2}y-7y=9}\)
\(\displaystyle{ \frac{15}{2}y - \frac{14}{2}y = \frac{18}{2} - \frac{15}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}y = \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ y=3}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{5}{4} + \frac{5}{4} \cdot 3 = \frac{5}{4} + \frac{15}{4} = \frac{20}{4} = 5}\)
przeciwne współczynniki
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x-5y=5 / \cdot (- \frac{6}{4}) \\ 6x-7y=9 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -6x+ \frac{15}{2}y =- \frac{15}{2} \\ 6x-7y=9 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ == \frac{1}{2}y = \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{3}{2} \cdot 2 = 3}\)
\(\displaystyle{ 4x-5 \cdot 3=5}\)
\(\displaystyle{ 4x=20}\)
\(\displaystyle{ x=5}\)