Nie wiem co bym nie zrobił te równania wychodzą mi 0=0 a w odpowiedziach wyraźnie jest inaczej.
\(\displaystyle{ \frac{ (x-2)^{2}}{x-2} = x-2}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2}-9}{x-3} = x+3}\)
Gdzie tkwi mój błąd mojego wyniku? Jak bym nie zrobił jest 0=0, skracałem, mnożyłem na krzyż. No już sam nie wiem ocb :/
Równania Wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Równania Wielomianowe
Wg mnie rozwiązaniem są w obydwu przypadkach wszystkie liczby rzeczywiste z wyjątkiem miejsc zerowych mianownika, czyli:
\(\displaystyle{ 1. \ x \in (- \infty ;2) \cup (2; \infty ) \\
2. \ x \in (- \infty ;3) \cup (3; \infty ) \\}\)
\(\displaystyle{ 1. \ x \in (- \infty ;2) \cup (2; \infty ) \\
2. \ x \in (- \infty ;3) \cup (3; \infty ) \\}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 10:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świętajno CitY
- Podziękował: 17 razy
Równania Wielomianowe
Jak masz pisać takie głupoty to lepiej się nie udzielaj. Ktoś jeszcze jakiś pomysł?
- Bierut
- Użytkownik
- Posty: 686
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 84 razy
Równania Wielomianowe
mat_61 dobrze prawi. Ustalasz dziedzinę i wyliczasz. Powiedz jakie masz odpowiedzi w podręczniku, to zobaczymy co w nich jest nie tak.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Równania Wielomianowe
A co Ci w tej odpowiedzi nie pasuje? Możesz wyjaśnić?P3Le pisze:Jak masz pisać takie głupoty to lepiej się nie udzielaj. Ktoś jeszcze jakiś pomysł?
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 10:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świętajno CitY
- Podziękował: 17 razy
Równania Wielomianowe
Sorrki nie doczytałem w pośpiechu. Tak dobre rozwiązanie, ale teraz pokaż mi obliczenia, bo jakoś mi nie wychodzą.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Równania Wielomianowe
Dziwne, że nie wychodzi Ci rozwiązanie
Przecież sam już wcześniej rozwiązałeś te równania.
W całej swojej dziedzinie jest to równanie tożsamościowe (czyli prawdziwe dla wszystkich wartości x) - otrzymałeś przecież rozwiązanie 0=0. A co to oznacza? Te zapisane przeze mnie przedziały to po prostu dziedzina.
Przecież sam już wcześniej rozwiązałeś te równania.
W całej swojej dziedzinie jest to równanie tożsamościowe (czyli prawdziwe dla wszystkich wartości x) - otrzymałeś przecież rozwiązanie 0=0. A co to oznacza? Te zapisane przeze mnie przedziały to po prostu dziedzina.