Skrócenie wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Tygrys22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 3 mar 2009, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Skrócenie wielomianu

Post autor: Tygrys22 »

Skróć ułamek:
\(\displaystyle{ \frac{5x ^{2} -x-4}{x ^{3} -1}}\)
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

Skrócenie wielomianu

Post autor: barakuda »

\(\displaystyle{ = \frac{(x-1)(5x+4)}{(x-1)(x^2+x+1)} = \frac{5x+4}{x^2+x+1}}\)
Tygrys22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 3 mar 2009, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Skrócenie wielomianu

Post autor: Tygrys22 »

dzięki
ODPOWIEDZ