Rozkład wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Ralf92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 31 paź 2009, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Rozkład wielomianu

Post autor: Ralf92 »

Proszę o rozwiązanie równania
Jaka jest liczba rozwiązań równania\(\displaystyle{ \frac{x ^{4} -8}{2}=0}\)

oraz

\(\displaystyle{ x ^{3} -12x=12x ^{2}-x}\)
\(\displaystyle{ x ^{3} -6x ^{2}+8x=0}\)
Ostatnio zmieniony 15 lis 2009, o 20:54 przez Ralf92, łącznie zmieniany 2 razy.
wbb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 25 razy

Rozkład wielomianu

Post autor: wbb »

To nie jest równanie.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozkład wielomianu

Post autor: piasek101 »

Już jest.

1. \(\displaystyle{ (x^2+\sqrt 8)(x^2-\sqrt 8)=0}\)

2 i 3 . Wszystko na lewą stronę i wyłącz x-sa przed nawias.
Ralf92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 31 paź 2009, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Rozkład wielomianu

Post autor: Ralf92 »

2. \(\displaystyle{ x(x ^{2}-12-12x+1)=0}\)
3.\(\displaystyle{ x(x ^{2}-6x+8)=0}\)


Czy na tym jest koniec?
Awatar użytkownika
Bierut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 686
Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 84 razy

Rozkład wielomianu

Post autor: Bierut »

Nie koniec. Jeszcze musisz wyrażenia w nawiasach rozłożyć na czynniki. Umiesz chyba rozwiązywać równania kwadratowe?
Ralf92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 31 paź 2009, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Rozkład wielomianu

Post autor: Ralf92 »

Czyli w obu przypadkach delta?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozkład wielomianu

Post autor: piasek101 »

tak
Ralf92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 31 paź 2009, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Rozkład wielomianu

Post autor: Ralf92 »

Dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ