Równanie z parametrem, wyznaczanie pierwiastków parametr m

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kamilcioch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lis 2009, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sośnicowice
Podziękował: 1 raz

Równanie z parametrem, wyznaczanie pierwiastków parametr m

Post autor: kamilcioch »

Witam;
Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania;

Dla jakich wartości parametru m, równanie (x+3)(x^2+ 2mx +1-m^2)= 0 ma co najmniej dwa pierwiastki rzeczywiste?

Otóż znam założenia, tylko zawsze jak robiłem, to było to równanie postaci x^4+mx^2+m^2-3=0 i za x^2 podstawiałem t, to dawało: t^2+mt+m^2-3=0

, ale teraz niem wiem, jak ruszyć z tym równaniem.

Drugie zadanie polega na wyznaczeniu trzech róznych pierwiastków (|x+1|-m)(x^2-6mx+9)=0

Z góry dziękuję
magdagie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 19:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Małopolskie
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie z parametrem, wyznaczanie pierwiastków parametr m

Post autor: magdagie »

otóż musisz mieć takie założenie że delta jest większa lub równa zero, ponieważ jeden pierwiastek już masz (jest nim -3).
kamilcioch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lis 2009, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sośnicowice
Podziękował: 1 raz

Równanie z parametrem, wyznaczanie pierwiastków parametr m

Post autor: kamilcioch »

Dzięki Magda, za odpowiedź

A to drugie?
ODPOWIEDZ