rownanie stopnia trzeciego z jedna niewiadoma

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
tasienka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 lis 2009, o 11:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krosno
Podziękował: 1 raz

rownanie stopnia trzeciego z jedna niewiadoma

Post autor: tasienka »

jak rozwiązać takie zadanie:
x(x+5)(1-2x)=0
Awatar użytkownika
Bierut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 686
Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 84 razy

rownanie stopnia trzeciego z jedna niewiadoma

Post autor: Bierut »

\(\displaystyle{ x=0\vee x+5=0\vee1-2x=0}\)
Dalej chyba wiesz co robić.
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BK
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 40 razy

rownanie stopnia trzeciego z jedna niewiadoma

Post autor: pawelsuz »

iloczyn kilku liczb jest równy zero jeśli co najmniej jeden z czynników jest równy zero. Zatem
\(\displaystyle{ x=0 \vee x+5=0 \vee 1-2x=0}\)
tasienka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 lis 2009, o 11:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krosno
Podziękował: 1 raz

rownanie stopnia trzeciego z jedna niewiadoma

Post autor: tasienka »

2x(-x-3)(x+3)=0

to tak samo ,tak?
Awatar użytkownika
Bierut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 686
Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 84 razy

rownanie stopnia trzeciego z jedna niewiadoma

Post autor: Bierut »

Zawsze, gdy masz postać iloczynową, to robisz w przedstawiony wyżej sposób.
ODPOWIEDZ