wyznacz pierwiastki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
basilio2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 12 lis 2009, o 11:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin

wyznacz pierwiastki

Post autor: basilio2 »

wyznaczylem pierwiastki tego wielomianu \(\displaystyle{ x ^{2}+x-6}\) wyszlo x1=-3 x2=2 i teraz mam to zapisac w postaci iloczynowej wiec nie wiem czy dobrze ale mysle ze tak w(x)=(x-2)(x+3)
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

wyznacz pierwiastki

Post autor: Natasha »

Dobrze jest.
ODPOWIEDZ