Znależć pierwiastki wielomianu:
\(\displaystyle{ W(x)=2x^{3}-3ix^{2}+8x+3i}\)
Wiedząc że\(\displaystyle{ x_{1}=-i}\)
Nie wiem jak do tego podejść, proszę o pomoc
Znależć pierwiastki wielomianu:
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Znależć pierwiastki wielomianu:
Niech:
\(\displaystyle{ x_1=-i}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ W(x_1)=W(-i)=0}\)
Stad:
\(\displaystyle{ (x+i)|W(x)\\2x^2-5ix+3=0\\\Delta=-49=49i^2\\\sqrt{\Delta}=7i\\x_2=-\frac{1}{2}i\\x_3=3i}\)
\(\displaystyle{ x_1=-i}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ W(x_1)=W(-i)=0}\)
Stad:
\(\displaystyle{ (x+i)|W(x)\\2x^2-5ix+3=0\\\Delta=-49=49i^2\\\sqrt{\Delta}=7i\\x_2=-\frac{1}{2}i\\x_3=3i}\)
Ostatnio zmieniony 19 maja 2006, o 14:32 przez kuch2r, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mapedd
- Użytkownik
- Posty: 299
- Rejestracja: 3 paź 2004, o 02:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 33 razy
Znależć pierwiastki wielomianu:
to jest nieprawdakuch2r pisze: \(\displaystyle{ \frac{W(x)}{x+i}=0}\)
mozna by napisac ze \(\displaystyle{ (x+i)|W(x)}\) tzn ze \(\displaystyle{ (x+i)}\) dzieli \(\displaystyle{ W(x)}\) ale nie to co napisales
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Znależć pierwiastki wielomianu:
rozwiaznie jest prawidlowe... jeszcze raz...
Niech:
\(\displaystyle{ x_1=-i}\) bedzie pierwiastkiem wielomianu(miejscem zerowym wielomianu) \(\displaystyle{ W(x)=2x^3-3ix^2+8x+3i}\)
Zatem na mocy twierdzenie Bezouta \(\displaystyle{ W(x_1)=W(-i)=0}\)
Nastepnie:
\(\displaystyle{ W(-i)=0 \Longleftrightarrow x+i|W(x)}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ (x+i)|(2x^3-3ix^2+8x+3i)}\)
Jezeli wykonamy dzielenie wielomian W(x) przez (x+i) to otrzymamy:
\(\displaystyle{ 2x^2-5ix+3}\)
i dalej jak wyzej mam nadzieje ze teraz jest wszystko ok..
Niech:
\(\displaystyle{ x_1=-i}\) bedzie pierwiastkiem wielomianu(miejscem zerowym wielomianu) \(\displaystyle{ W(x)=2x^3-3ix^2+8x+3i}\)
Zatem na mocy twierdzenie Bezouta \(\displaystyle{ W(x_1)=W(-i)=0}\)
Nastepnie:
\(\displaystyle{ W(-i)=0 \Longleftrightarrow x+i|W(x)}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ (x+i)|(2x^3-3ix^2+8x+3i)}\)
Jezeli wykonamy dzielenie wielomian W(x) przez (x+i) to otrzymamy:
\(\displaystyle{ 2x^2-5ix+3}\)
i dalej jak wyzej mam nadzieje ze teraz jest wszystko ok..