Właśnie robie sobie nierówności, ale wychodzą mi odpowiedzi niezgodne z tym co mam w odpowiedziach.
np.
\(\displaystyle{ 5x(x+3)(x-2)>0}\)
a więc:
\(\displaystyle{ x>0 \wedge x>-3 \wedge x<2}\)
\(\displaystyle{ x \in (0;2)}\)
A w odpowiedziach mam:
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ;-3) \cup (0:2)}\)
Co robię nie tak?
Rozwiąż nierówność
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Rozwiąż nierówność
hmm mi sie wydaje zeby była taka odpowiedz :\(\displaystyle{ x \in (- \infty ;-3) \cup (0:2)}\) to nierówność musi być taka: \(\displaystyle{ 5x(x+3)(x-2)<0}\)
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Rozwiąż nierówność
To jeżeli tak to to równanie robisz tak:\(\displaystyle{ 5x(x+3)(x-2)>0}\)
Miejsca zerowe to: \(\displaystyle{ x _{1}=0, x _{2}=-3, x _{3}=2,}\)
Rysujesz oś, zaznaczasz je na osi i rysujesz sobie parabolki przechodząca przez te miejsca zerowe zaczynająć od prawej górnej strony osi (bo współczynnik przy najwyższej potędze wielomianu jest dodatni), i potem odczytujesz dla jakis \(\displaystyle{ x}\) ta parabola jest powyżej osi, i wychodzi ze dla \(\displaystyle{ x \in (-3,0) \cup (2,+ \infty )}\)
Miejsca zerowe to: \(\displaystyle{ x _{1}=0, x _{2}=-3, x _{3}=2,}\)
Rysujesz oś, zaznaczasz je na osi i rysujesz sobie parabolki przechodząca przez te miejsca zerowe zaczynająć od prawej górnej strony osi (bo współczynnik przy najwyższej potędze wielomianu jest dodatni), i potem odczytujesz dla jakis \(\displaystyle{ x}\) ta parabola jest powyżej osi, i wychodzi ze dla \(\displaystyle{ x \in (-3,0) \cup (2,+ \infty )}\)
Rozwiąż nierówność
Proponuję wpisać warunki:
1)
\(\displaystyle{ 5x>0 \wedge (x+3)>0 \wedge (x-2)>0}\)
2)
\(\displaystyle{ 5x>0 \wedge (x+3)<0 \wedge (x-2)<0}\)
3)
\(\displaystyle{ 5x<0 \wedge (x+3)<0 \wedge (x-2)>0}\)
4)
\(\displaystyle{ 5x<0 \wedge (x+3)>0 \wedge (x-2)<0}\)
I poźniej poobliczać sobie z uwzględnieniem, że między warunkami zachodzi relacja
\(\displaystyle{ 1) \vee 2) \vee 3) \vee 4)}\)
1)
\(\displaystyle{ 5x>0 \wedge (x+3)>0 \wedge (x-2)>0}\)
2)
\(\displaystyle{ 5x>0 \wedge (x+3)<0 \wedge (x-2)<0}\)
3)
\(\displaystyle{ 5x<0 \wedge (x+3)<0 \wedge (x-2)>0}\)
4)
\(\displaystyle{ 5x<0 \wedge (x+3)>0 \wedge (x-2)<0}\)
I poźniej poobliczać sobie z uwzględnieniem, że między warunkami zachodzi relacja
\(\displaystyle{ 1) \vee 2) \vee 3) \vee 4)}\)