Prosze o pomoc w rozwiązaniu gdyż nie mogę sobie z nim poradzić :
\(\displaystyle{ 2^{x+2}-2^{x-1}=14}\)
dzięki wielkie
Rozwiąż równanie
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 2^{x+2}-2^{x-1}=14}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{x} \cdot 4 - 2 ^{x} \cdot \frac{1}{2} =14 | \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{x} \cdot 8 - 2 ^{x} =28}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{x} (8-1)=28}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{x} = 4}\)
\(\displaystyle{ x=2}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{x} \cdot 4 - 2 ^{x} \cdot \frac{1}{2} =14 | \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{x} \cdot 8 - 2 ^{x} =28}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{x} (8-1)=28}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{x} = 4}\)
\(\displaystyle{ x=2}\)