Suma współczynników

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Savannah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 11 lis 2009, o 19:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Chrzanów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 9 razy

Suma współczynników

Post autor: Savannah »

Mam dwa zadania:
1) Oblicz sumę współczynników \(\displaystyle{ W(x)=(x^{3}-2x+1)^{2008}}\) stojących przy nieparzystuch potęgach zmiennej x.
2) Ile wynosi suma współczynników wielommianu \(\displaystyle{ W(x)=(4x^{2}-3x-2)^{2003}}\)
Pytam, bo słyszałam już kilka wersji, jak rozwiązywać tego typu zadania;)
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Suma współczynników

Post autor: klaustrofob »

dla dowolnego wielomianu W(x) suma współczynników jest równa W(1) i masz odpowiedź do 2)

ad 1) zauważmy teraz, że W(1)=P+N oraz W(-1)=P-N, gdzie P=suma przy parzystych, N=suma przy nieparzystych. Stąd N=(W(1)-W(-1))/2.
ODPOWIEDZ